RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ

Gyulafehérvári Főegyházmegye

 

Szám: ____________/2002

A Ditrói Római Katolikus Temetkezés Szabályzata

 1. A ditrói temetők egyházi, vagyis római katolikus temetők.
 2. A római katolikus temetőket egyházi törvény szerint a részleges jog ( =helyi egyháztanácsi határozat) intézi. (ET 1243). Ezek szerint:
 3. A halálesetet a plébánosnak azonnal jelenteni kell, még mielőtt a ravatalozóba vinnék a holttestet.
 4. A halálesetet lehetőleg családtag, aki minden adat birtokában van, s ne külső személy, jelentse.
 5. A temetés lehetőleg a harmadik napon, miután két este virrasztottak, történjen.
 6. Karácsony, húsvét, pünkösd napjain és a Jézus Szíve templom búcsúünnepén nincs temetés.
 7. Nagyböjt péntekjein és a nagyhéten nincs tor vagy kínálkozás a temetések és a gyászmisék után, sem húsétellel sem alkohollal.
 8. A temetés előtt a plébánián le kell tenni a haláleset helyén kiállított temetési engedélyt. E papír nélkül nem szabad temetni.
 9. A virrasztás nyári időben 6-8-ig, téli időszámítás idején 4-6 óráig van. Ezen kívül a déli harangszókor is szokás imádkozni a halottért. Esetenként ez változhat is.
 10. A Belső Temető 2002 óta zárt temető. Oda csak olyanok temetkezhetnek, akiknek megvásárolt és üres sírhelyük van, ezt nyugtával igazolni tudják. (Egyháztanácsi határozat, 2002)
 11. A temetkezési vállalat a temető területén csak az egyháztanács beleegyezésével és a plébános írásos engedélyével és az általa előírt módon működhet. ( ET 1243.kán.)
 12. A sírásó munkáját és a sírásás díját az egyháztanács szabályozza.
 13. A temetés taxáját a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Hatóság szabályozza, mely magában foglalja a kántor és a harangozó díját is. A nem helyben temetett halottaknak a temetésük napján kérhetnek harangszót. Ennek a taxáját már az egyháztanács határozza meg.
 14. Mindenkinek sírhelyet kell vásárolni. Ditróban ősidőktől fogva nincs rátemetés.
 15. A sírhelyek kiosztását, azok taxáját az egyháztanács szabályozza. (ET 1243 kán.) A plébános csak a szertartást végzi, ott, ahol az egyháztanács szabályzata lehetővé teszi. Minden vitatott kérdést az egyházközség gondnoka bírál felül a temetőben, a jelen temetői szabályzat szerint. A temető szabályzatát csak az egyháztanács rendes gyűlése változtathatja meg. A plébános és a gondnok csak végrehajtói az egyháztanács döntésének, ill. a temető szabályzatának.
 16. A sírhelyet (többet is)  haláleset alkalmával lehet megvásárolni a Külső Temetőben, ahol a temetkezés sorban történik.Kivételt képeznek azok a ditrói gyermektelen hívek, akik betöltötték a 65. életévüket, utód híján már életükben megválthatják a sírhelyüket, de ők is sorban, azt a sírhelyet kell elfogadniuk, amelyet a gondnok kijelöl nekik a sorban.
 17. A külső temetőben a gondozott sírhelyek akkor válthatók meg, amikor a temetkezéssel odaérünk. A tulajdonos köteles a síremléket az őj sorhoz igazítani.
 18. A megvásárolt és a fenntartott sírhelyeket a tulajdonosnak kötelessége gondozni: körbekaszálni vagy nyírni és a felületét gondozni. Gyomirtó használata nem engedélyezett a temetők területén, mivel az kárt okoz a szomszédos sírokat borító virágokban is.
 19. Egy sírhely mérete 210 cm x 90 cm.  A sírgödör mélysége legalább 2,2 m legyen. Az álló régi síremlékeket nem szabad mozdítani.
 20. A szemetet csak a szemétnek kijelölt helyre lehet elhelyezni. A szemetet a temetőből az egyháztanács szállíttatja el. A Száva kápolna mellett nincs szemétdomb!
 21. A temetőkapuk kulcsait a sírásó kezeli. A temetőbe járművel behajtani csak a temető őr vagy a sírásó tudtával és engedélyével lehet, indokolt esetben.
 22. A temetőben tilos tűzet gyújtani vagy engedély nélkül fákat kivágni vagy azokat onnan elvinni.
 23. Emlékművet vagy más tárgyakat elhelyezni a temetőben csak a már megvásárolt sírhelyre lehet.
 24. A temető rendjéért és tisztaságáért az egyháztanács megbízásából a temetőőr (ha van), a sírásó, a temetkezési vállalkozó, de végső soron mindenki felel. A temetőt mindenkinek védenie kell.
 25. A temető szent hely, ezért ott másfajta tevékenységet folytatni nem lehet.
 26. A temető területén nem engedélyezett fát vagy követ faragni, betont kavarni, meszet oltani vagy más előkészítő munkálatot végezni, valamint a kötelező egyházi ünnepnapokon, illetve, vasárnap  és Halottak napját megelőzően, ill. azt követően egy-egy hétig dolgozni.
 27. A síremlékekben esett természeti károkért, esetleges lopásokért vagy rongálásokért a temető adminisztrátora, az egyháztanács nem felelős.
 28. Aki a Ditrói Római Katolikus Temetőben szeretne temetkezni, sírokat fenntartani vagy dolgozni, annak el kell fogadnia és be kell tartania a jelen szabályzatot.

 

Ditró, 2002

                       A Ditrói Egyháztanács

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 38
Tegnapi: 99
Heti: 538
Havi: 2 238
Össz.: 339 660

Látogatottság növelés
Oldal: A temetők szabályzata
RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ - © 2008 - 2024 - ditro.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »