RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ

Gyulafehérvári Főegyházmegye

 Holtomiglan, holtodiglan.... lépéseiről

 

1.Ha úgy döntöttetek, hogy házasságot köttök, jelentkezzetek legalább 6 hónappal(vannak egyházmegyék, ahol egy évvel azelőtt kell jelentkezni, ezért azt meg kell érdeklődni) előtte a lakhelyetek plébánosánál (személyesen nála), neki(k) van ugyanis joga a ti házasságkötéseteknél aszisztálni. Ő elvégzi a jegyesvizsgálatot,megírja a házassági szabadegyezséget, felkészít a házasságra,és beszerzi, ha kell a szükséges felmentéseket és engedélyeket. (Fontos tudni, hogy a lakhely nem azonos a keresztelés vagy a születés helyével. Lakhelynek számít a helység, ahol valaki már 30 napja lakik vagy szándéka van lakni. Az ott lakó plébános engedélyezheti máshol a házasségkötést).

2.A házasságkötéshez szükség lesz mindkét jegyes keresztlevelére, szabadállapotának, bérmálásának igazolására, amit csak ott tudnak adni, ahol a keresztelés vagy a bérmálás történt, ezért azt onnan kell kikérni, lehetőleg személyesen.

3.Ha nem a lakhelyen történik a házasságkötés, a házasságkötés helyén dolgozó plébánossal időben egyeztetni kell az esküvő időpontját, fel kell mutatni neki a házassági felkészítésről kiállított igazolást valamint a lakhely plébánosának az írásos beleegyezését arról, hogy beleegyezik és engedélyezi, hogy a házasságkötés helyén működő plébános asszisztáljon a házasságkötésen, a házasságkötésre pedig be kell mutatni a szabadegyezséget is, mivel rendesen a házasságot ott könyvelik el és tartják nyilván, ahol azt megkötötték a jegyesek. A továbbiakban pedig igazolást is csak ott adhatnak róla.

4. Pünküsd szombatján  nincs házasságkötés vagy keresztelés, hogy mindannyan menni tudjunk a csíksomlyói búcsúra.

5. Mivel a házasságot nem a vendéglőben, hanem a templomban kötitek meg, ajánlatos, hogy a plébánián kezdjétek az egyeztetést, hogy ne érjen meglepetés.

6. Vallásukat nem gyakorló vagy hitetlen jegyeseknek nincs esélyük a szentségi házasságra, mivel az egy szentség, amit csak hittel lehet felvenni.

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 99
Heti: 517
Havi: 2 217
Össz.: 339 639

Látogatottság növelés
Oldal: Házasságkötés
RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ - © 2008 - 2024 - ditro.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »