RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ

Gyulafehérvári Főegyházmegye

Pedagógusok búcsúja:

Szent Gellért nevében

 
 

Kedden, szeptember 24-én, Szent Gellért napján, d.u. 4 órakor búcsús szentmisét tartanak a Gyergyóditró melletti Cengelléren – a tanítók védőszentje ünnepére nagy szeretettel várják a környék pedagógusait a cengelléri kápolnához.

misegellert_b

„Szent Gellértet a tanítók és a nevelők védőszentjének tekinthetjük, mivel Szent István király rábízta Imre herceg nevelését. Most, az iskolakezdés idején várjuk erre a búcsúra a nevelőket és a tanítókat is, hogy együtt imádkozzunk a székely nép hitéért, ifjúságunk keresztény erkölcséért” – ezekkel a szavakkal intézett felhívást a gyergyóditrói római katolikus egyházközség. A szeptember 24-én 16 órától kezdődő ünnepi szentmisét György Balázs atya celebrálja, közreműködik a Role együttes.

A havasok keblébe rejtett kis kápolnát 2004 júliusában, Szent Anna napján, hagyományos búcsús szentmise keretében avatták fel, az istenháza állításának ötlete egy évvel korábban, Szent Gellért napján bemutatott szentmiseáldozat után fogalmazódott meg. A 2003-as búcsús szentmise előtt legutoljára 1697-ben mutattak be szentmisét a Szent Gellért-tetőn (közismertebb nevén Cengellér-tetőn).

kapolnagellert1

Az ezerkilencszázhatvanas évek végéig több mint tíz család élt a havasok tövében kialakított kis tanyán, aztán ezek a családok is sorra beköltöztek a közeli településekre. Az utóbbi években újra fellendülni látszik a kihalt parányi település, néhány éve a kápolna és a temető szomszédságában, látványesztena létesült, ahol egy lelkes vállalkozó az egykor őshonos szürkemarha, mangalica és gyimesi racka újrahonosítását tűzte ki célul. Puskás Elemér ditrói polgármesternek is komoly tervei vannak a gyönyörű hellyel: egy nagyobb területet beltelekké nyilvánítanának, amelyet a turizmus érdekei és igényei szerint építenének ki.

A keddi búcsú helyszíne, a takaros kis kápolna a Ditrót Tölgyessel összekötő útszakaszon található, autóval is jól megközelíthető, ugyanakkor a szentmisére autóbuszok indulnak 15 órakor a ditrói nagytemplom elől.

 

 

KÉPGALÉRIA:

http://www.szekelyhon.ro/galeriak/view/564/szent-gellert-%E2%80%9Etanugyi-torvenyei%E2%80%9D-a-cengelleren/31400

 

Búcsú 2017-ben:

https://szekelyhon.ro/aktualis/mar-csak-egy-csalad-maradt-n-bucsu-az-elneptelenedett-tanyavilagon

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 148
Tegnapi: 115
Heti: 148
Havi: 2 806
Össz.: 328 601

Látogatottság növelés
Oldal: SZENT GELLÉRT KÁPOLNA
RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ - © 2008 - 2024 - ditro.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »