RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ

Gyulafehérvári Főegyházmegye

 

A DITRÓI JÉZUS SZÍVE TEMPLOM TÖRTÉNTE

A 19. század végére már kicsinynek bizonyult a Szent Katalin templom, a népességrobbanás miatt, minek következtében Ditró lakossága az 5000 lelket is meghaladta.  Takó János plébános azzal indokolta Gróf Majláth Gusztáv Károly püspöknek az új templomépítési engedélyéért írt kérését, hogy hívei már a Szent Katalin templom udvarán sem férnek, ha szentmisére jönnek vasárnaponként.

A kéttornyú, neogótikus stílusú, gyergyóditrói nagytemplom 1908 és 1913 között épült. Ha korát illetőleg nem is, de építészeti szempontból egy olyan remekmű, amelynek, ha figyelembe vesszük az arányait, egy monumentális épületnek is tekinthetjük. Befogadó képessége túlzsúfolva, meghaladja a négy-ötezer embert is. A téglából, kőből és betonból épült templomnak három hajója van. A két mellékhajót a főhajótól hat-hat nyolcszögű téglából rakott oszlop választja el.

Építésének története

            A nagytemplom építésének gondolata már 1870-ben felvetődik. 1896-ban Kiss István budapesti műegyetemi tanár készíti el a kiviteli tervét és költségvetését. ugyancsak ebben az évben megkapta a ditrói egyháztanács az építkezésre vonatkozó engedélyeket. Kiss István elhalálozása miatt Czigler Győző műegyetemi tanár, majd az ő halála után , 1904-ben Doezsák Ede műépítész képviseli a tervet. 1906-ban a ditrói egyháztanács újból meghirdette az építkezést. Ezt a pályázatot Kladek István szabadkai építész nyerte el. Az alapkőletétel csak 1908-bann történik meg. Az építkezési ellenőr Adriányi Elemér aradi mérnök lett. A templom a legszükségesebb berendezéseivel négy év alatt készült el. Három nagyjavítást is végeztek rajta: 19936-ban,1957-58-ban és 2007-2013-ban. Természetesen ezeken túl, egy ekkora épületet mindig javítani kell, tehát más kisebb javításokat is végeztek rajta, és még mindig maradt rajta javítani való.

Látnivalók

Az ablakokat Roth Miksa, a padokat, oltárokat Thék Ede budapesti műhelyeikben készítették, akárcsak az Országház esetében is. A főoltár szobrait Siklódi Lőrinc helyi születésű szobrászművész carrarai márványból faragta. A szentély falát Pauly Erik lombard festőművész festette 1912-ben. A két csillár pedig Jungfer Gyula budapesti kovácsműhelyében készült. A Jézus Szíve templom két manuálos, pneumatikus orgonáját, mely Brassótól Marosvásárhelyig a legnagyobb 26 regiszteres orgona, szintén Budapesten, Riegel Ottó műhelyében készítették.

            A templom legértékesebb látnivalója a Patrona Hungariae c. 17. századi olajkép, mely a bejárattól balra, a kb. egy évszázaddal később készült Pieta-t ábrázoló festménnyel együtt van kiállítva. A sekrestyebútort és a két újabb gyóntatószéket Lukács József, a szentély bútorait: szembenéző oltárt, ambot és a papi székeket, Mezei Attila ditrói asztalosmesterek készítették.

            A centenárium

A százéves évfordulót (2013) megelőzően hét évig (2007-2013) tartott a nagytemplom helyreállítása. A közadakozáson túlmenően különféle lelki programokkal is készült az egyházközség, mígnem Msgr. Dr. Jakubinyi György érsek június 7-én a kívül-belül helyreállított templomot, fényes ünnepség keretében, nem áldotta újra meg. A templom helyreállítása 1.300.000 lejbe került, amit nagyrészt a hívek adakozásából, másrészt a Hargita Megye Tanácsa, a Közbirtokosság, ill. a Helyi Tanács segítségéből fedeztünk. Ekkor állíttatta a ditrói plébánia, közösen a polgármesterséggel és a ditrói közbirtokossággal a Jézus Szíve templomot építtető Lg. Takó János plébános mellszobrát is, amit a ditrói születésű Kolozsi Tibor szobrász készíttet el.

            A ditrói egyházközség nagy terjedelme eredményezte, hogy 10 misézőhellyel rendelkezik, melyekben három orgona és tíz harang is szól. Legnagyobb harangja a Jézus Szíve nagyharang (22000 kg), mely Székelyföld legnagobb harangja is, akárcsak a templom. (bl)

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 187
Tegnapi: 87
Heti: 723
Havi: 1 712
Össz.: 335 704

Látogatottság növelés
Oldal: Jézus Szíve templom
RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ - © 2008 - 2024 - ditro.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »