RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ

Gyulafehérvári Főegyházmegye

 


Megújult kívülről a Ditrói Jézus Szíve Templom

 
    A Jézus Szíve Templomot három éve kezdték el kívülről restaurálni. Munkálatok rákészüléssel, tervezéssel, szakvéleményezéssel, pénzgyűjtéssel és anyagvásárlással kezdődtek. A látványos munkálatok viszont csak idén május 4-én kezdődtek el, amikoris az első kanál maltert a Nagytemplom falára dobták. A vakolási munkálatot a Gyergyóremetei Stand Alpin S.C. vállalta két milliárd lejért, az anyagot azonban a munkáltató Ditrói Római Katolikus Plébániahivatal adta, beleértve a munkaeszközöket is, amivel a cég dolgozott. Az elkészült kültéri vakolás kivitelezését Kőllő Miklós gyergyócsomafalvi műépítész és tervező vezette, aki a munkálatot nagyon jónak minősítette, és átvette. A kivitelező cég a vakolás minőségéért felelősséget vállal, de garanciát a felhordott anyag épenmaradásáért nem vállalt, mivel a malter a falakról mindig csak valamilyen külső ok hatására szokott leesni. Ilyen ok lehet a nedvesség, beázás, karcolás, ütés stb. Mindezekért viszont a kivitelező cég nem hibáztatható. Ők a szerződés értelmében mindent úgy állítottak helyre, ahogyan az előtte is lehetett. Köllő Miklós, a tervező megjegyezte, hogy az ablakok alatt rávakoltak a rézlemezekre, aminek onnan a fizikai törvények szerint le kell hullnia, mivel a glett a fémmel nem köt össze. A cégvezető Borbély Sándor a szerződés egyik lefektetett kitételével védekezett, miszerint a vakolat eredetileg is rájött a lemezekre, s nekik azt ugyanúgy kellett helyreállítaniuk.
    A kültéri munkálatok a templomfödém bádogrészeinek kicserélésével folytatódik, mely munka átnyúlik 2010 tavaszára. Továbbá tervezzük a templom környezetének a rendbetételét, aminek előtanulmányozását csak a télen készítjük el. A munkálatok folytatása érdekében november 25-27-e között szakértői értekezletet fogunk összehívni, hogy a szakemberek állapítsák meg a restaurálás további mikéntjét és sorrendjét, valamint azt is, hogy melyik szakemberekkel érdemes tovább együttműködni és dolgoztatni.
    Sok munka vár a ditróiakra. Míg a Nagytemplom külső restaurálása elkezdődött, visszakaptuk a felszegi Szent Imre óvodát, meglehetősen megroggyant állapotbn. Teljes felújításra vár, hogy ismét kápolna lehessen belőle, mert a jelenlegi felszegi imaházunk kicsinek bizonyult.Még a tervezőnek nem volt ideje megtekinteni sem. Ugyanakkor a Szent Katalin templomban is sok tenni való van. Várfalai és őrtornyai sűrgös felújításra várnak. Én a tetőzeten is látok sűrgös tennivalókat. A két temetőt úgyszintén sűrgősen kezelni kell. Ki kell termelni belőlük az elnőtt és a síremlékekre veszélyt jelentő fákat, kapuit, kerítéseit cserélni-javítani kellene. De reméljük, ami pénzt nem igényel, mindenki megdolgozza a hozzátartozói sírját, a sírkertek közötti füvet lekaszálja, legalább az ünnepre. A sírásónak csak az elhagyott sírokat kötelessége ápolni a temető közterületei mellett. Én egy gyönyörű ravatalozóról is álmodom a Felső-temetőben, ami olyan elhelyezést fog nyerni, hogy onnan gördülékenyebben menjenek a temetések. Lehetne az a megoldás, miszerint a virrasztás, ha úgy akarja a család, megmarad az Alsó-temetői ravatalozóban, majd a testet átszállítják a Felső-temetőbe, ahonnan csak a temetés történik. A temetőnek mindenkor szépnek, kegyeletteljesnek kell lennie, ezért támogatást, befektetést igényel, amit valójában elhúnyt szeretteink emlékének áldozunk. Tavasszal szeretném, ha csemetéket ültetnénk a kivágott fák helyébe, olyanokat, amelyek nem jelentenek veszélyt a síremlékekre nézve, pl. tujákat, dísznövényeket. Most egyelőre egy motoroskaszát vásároltunk a bozótok állandólagos írtása céljából.
    Mindezek óriási befektetéseket igényelnek, s nem rendelkezünk egyébbel, mint a jó hívek megértő segítségével. A Plébánia egykori birtokai ma már nem pénzforrást, hanem terhet jelentenek. Valamikor a ditrói egyházközség -a földek miatt - gazdag volt. Ma alig kerül valaki, aki a sarjút lekaszálná a Pap-kertben, mert a mezőgazdaság tönkrement. Ennek ellenére bízzunk a Jó Istenben s a két karunk erejében! A lényeg, hogy ne csüggedjünk el. A munka akkor fog befejeződni, amikor a világnak vége lesz. Viszont a jól végzett munkában sok örömünket lelhetjük. Az őszi temetői munkálatok például megerősíthetnek összetartozásunk tudatában.
 
Ditró, 2009 őszén.
 
Baróti László-Sándor
Weblap látogatottság számláló:

Mai: 159
Tegnapi: 115
Heti: 159
Havi: 2 817
Össz.: 328 612

Látogatottság növelés
Oldal: Beszámolók
RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ - © 2008 - 2024 - ditro.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »