RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ

Gyulafehérvári Főegyházmegye

 

Kedves Cserkész Barátaim!

 

 

 

 

Arra kértetek, írjak egy üzenetet a cserkészeknek. Úgy határoztam, a cserkészet második törvényét világítom meg, mert az valami lényegeset mond most, az iskola kezdetén mindannyiunknak: „A cserkész híven teljesíti kötelességeit, melyekkel Istennek, hazájának és embertársainak tartozik”. Ez egy nagyszerű törvény, ami valóban a földi és mennyei boldogságunkhoz vezet bennünket. Kötelességteljesítés nélkül ugyanis nem lehet előrelépés, de az előrelépés hogyanjától is sok minden függ. Nem mindegy az sem, hogy hogyan szolgálunk. Látnunk, tudnunk kell, amikor dolgozunk, mit teszünk. Az iskolakezdés ugyanis nem egyéni szórakozás vagy szabadidős hobby, hanem az Isten, a haza és az embertársak szolgálata. Mivel Isten egy csodálatosan szép világot adott nekünk, ezért azt csak annak sokszor szemünk előtt rejtett törvényeinek ismeretében juthatunk birtokába. Ezért állandóan tanulmányoznunk kell világunkat. Így a kémia óra nem unalmas időtöltés az iskolában, hanem valódi cserkészfoglalkozás, amikor megnézzük, mit akarnak azok, akik szienit-bányát szeretnének nyitni az ablakunk fölött, s mit gondol Isten, amikor ózondús levegő helyett dohányfüsttel mérgezi magát a Marci.
Az iskolai év szorgalmas munkára hívja a cserkészt. A cserkész tudja, s hirdeti, hogy a tanulás által nem csupán önmaga növekszik, hanem szépül a templom, tisztább lesz a falú és fejlődik a haza. Egy öreg francia cserkész emlékezett vissza fiatalkorára s azt mondta: „abban az időben beiratkoztam az egyetemre s építettem Franciaországot”. Sokáig gondolkodtam azon, hogy a parfümök országa azért olyan rendezett, tiszta és szép, mert ott a fiatalok feladatuknak érezték, hogy építsék és szolgálják hazájukat. A cserkész mindenütt ugyanezt teszi.
Természetesen embertársainkat akkor szolgálhatjuk igazából, ha jól végezzük a munkánkat. Ahhoz, hogy jó munkát végezzünk, nagyon kell ismernünk a tervet. A világ és a környezetünk szebbé-jobbá tételében Isten tervét kell követnünk. Ezért az imában konzultálunk vele. A cserkész ezért nem csak fejetlenül dolgozik, hanem öntudatosan, imádsággal szolgálja Istent, a hazát és a testvéreit. Befejezésül álljon itt egy történet arról, ami megvilágítja, hogy mi különbség van a meggondolatlan csapkodás és a megtervezett, imádságos szolgálat között.
Az erdőben egymás mellett dolgozott két favágó. A fák törzseinek hatalmas volt az átmérője. Sokat kellett dolgozni a fakitermeléssel. Mindketten egyformán jól kezelték a fejszét, de a munkamódszerük nem egyezett: az első kitartó munkával vágta a fába fejszéjét, egyiket a másik után. Ritkán és akkor is csak rövid szünetet tartott. A másik favágó óránként hosszabb pihenőre megpihent.
Naplementekor az első favágó csak a munka felét végezte el. Izzadtan és fáradtan tette le a szerszámot, szinte teljesen kimerült. A második, szinte hihetetlen, de befejezte a munkát. Egyszerre kezdték a favágást és a fák is nagyjából egyformák voltak. Az első favágó nem hitt a szemeinek.
- Nem értem a dolgot - mondta. - Minden órában kiadós pihenőt tartottál és mégis előbbre vagy.
- Igen, láttad, hogy minden órában megálltam pihenni. Amit viszont nem láttál, az az volt, hogy a szünetet arra is felhasználtam, hogy megélezzem a fejszémet - mondta a másik favágó. (A két favágó)
Most októberben Mária-vecsernyéket tartunk, egész hónapban esténként élezzük a fejszénket, hogy Istennek, a hazánknak és embertársainknak eredményesen szolgálhassunk. Szeretném, ha  október 31-én, amikor gyertyás körmenettel zárjuk a rózsafüzér-imádságot, a cserkészek testületileg felvonulnának, hogy hirdessék mindenkinek: csak ha Isten parancsait teljesítjük, lehet a munkánk szolgálat, mint ahogyan az is igaz, hogy csak éles eszünkkel vághatunk kijáratot a közömbösség és a tunyaság vastag falán.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok az iskolakezdés alkalmával JÓ MUNKÁT!

 

Baróti László-Sándor lelkipásztor

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 147
Tegnapi: 115
Heti: 147
Havi: 2 805
Össz.: 328 600

Látogatottság növelés
Oldal: Cserkészek őrzik a szent sírt
RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIA GYERGYÓDITRÓ - © 2008 - 2024 - ditro.hupont.hu

A HuPont.hu az ingyen weblap készítés központja, és talán a legjobb. Ingyen weblap

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »